Het grootste en leukste koorfestival
in Zuid-West Nederland

 facebook  instagram57

Editie 2024 - Festival met verrassingen

Verslag zaterdag 1 juni 2024
Het zonnetje nog ver te zoeken!

zat1De dag begon niet zoals we het gepland hadden, de zon liet op zich wachten.
Door een groot team bestaande uit werkgroep leden, scouts, geluidstechnici en vrijwilligers
werd er ijverig gewerkt om alles op te bouwen en klaar te zetten voor een “spetterend” weekend. De gastmens coördinatoren ontvingen alle gastmensen en werden door Hanny Mallekoote weer voorzien van een bijpassende creatie. Ik ging samen met onze chauffeur op pad in de bus om alle borden, beachvlaggen, lessenaars en programmaboekjes te verspreiden op de locaties. Voorbereid op telefoontjes van koren met vragen of calamiteiten,
maar het bleef wonder boven wonder rustig. Enkele kleine dingen maar geen bussen in de file of treinen die uitvielen. Alleen het weer begon tegen te zitten wat er in het algemeen voor zou zorgen dat er in het begin meer publiek op de binnen locaties was dan op de buitenlocaties.

zat2Dat is natuurlijk ontzettend jammer want je wil als koor wel publiek bij je optreden en niet een leeg plein zoals hierboven op de markt en de muziektent waar de wind dwars door heen giert. Helaas hebben we op het weer geen invloed dus kon ik daar niks aan doen….
Maar het gezegde zegt na regen komt zonneschijn af een toe een glimpje maar verder wel droog. De klok naderde 11 uur dus de gastmensen staan klaar om de koren te ontvangen die wilden inzingen en om 12 uur gaan we van start met 78 koren op 27 locaties verspreid in Middelburg die voor 170 optredens zorgen. Bij de grote koren op de hoofdpodia op de Markt en het Abdijplein duurden de optredens 45 minuten, op de overige locaties 30 minuten. Tussen de optredens was steeds een kwartier ingepland, zodat de koren tijd hadden voor het inregelen van de techniek en het publiek rustig van het ene optreden naar het andere kon lopen.


zat3Alle bezoekers in ons mooie Middelburg hebben van uiteenlopende stijlen kormuziek kunnen genieten variërend van popkoren, smartlapkoren, gospelkoren, religieuze koren en klassieke koren een ruime keus wat ons festival ook zo bijzonder maakt.
Middelburg VOLKoren daar moet je een keer gezongen hebben!!!
Buitenom de koren die te vinden waren in ons broekzakrooster werden er door Pure Music,
De Kanaken, Chor Pusdelicti, en De Baronica’s ook een verassingsoptreden verzorgd in de foyer/hal van Tref en een groter koor Gemengd Koor Benoe veraste zelfs het winkelend publiek met een optreden op de hoek van de segeerstraat en de lange delft bij het standbeeld van de liggende dame… Dit was voor ons een proef en werd zeker door het publiek ook gewaardeerd. Uiteindelijk werden de locaties zowel binnen als buiten toch goed bezocht door publiek. En ook de bewoners rondom de muziektent genoten van de optredens hoewel ze dan niet te zien en horen waren. Dit jaar mochten we ook enkele nieuwe locaties verwelkomen De Zeeuwse Bibliotheek zelfs met 2 plaatsen, Theater Productiehuis Zeelandia, Minitheater (Middelburgs Theater) en Tref als pop up locatie.
Het publiek heeft van al jullie optredens genoten en royaal gedoneerd in de collectebus of QR code hartelijke dank hiervoor. Mede met uw bijdrage kunnen we ook in 2025 weer een VOLKoren organiseren. Aan alle mooie dingen komt dan ook een einde en op de markt mocht Smartlapkoor Beekse Smart deze dag muzikaal afsluiten met een aantal meezingers.

Ze trapten af met een Klutslied met heel veel titels van nummers erin verwerkt, Laat de zon in je hart, ook klassiekers als Naar de kermis Bij ons in de Jordaan en Huilen is voor jouw te laat schalden over het plein met richting het einde Kali en als laatste Jij krijgt die lach niet van mijn gezicht met spontane polonaises. Er was nog ruimte voor nog 1 toegift en werd Mijn Engelbewaarder het allerlaatste nummer van deze zaterdag. Vanaf deze plaats wil ik dan ook alle medewerkers van ons team, de technici, de beveiliging van Delta Safe, de scouts, de EHBO medewerkers, de toilet dames. Maar zeker ook de Sponsors en natuurlijk alle Koren bedanken voor jullie inzet en medewerking aan weer een “spetterend” VOLkoren festival en gaan we werken aan onze 27e editie, BEDANKT!!


 

Verslag zondag 2 juni 2024

Het zonnetje komt erbij!

Na een af en toe wat natte zaterdag verbeterde het weer gelukkig. Op zondag brak zelfs af en toe de zon door de wolken. Dat was voor koren en publiek natuurlijk heerlijk! Met hulp van de scouts had de werkgroep in de vroege ochtend weer alle buitenlocaties ingericht, met vlaggen, borden, statieven en stoelen. En alle gastmensen stonden buiten en binnen weer op tijd klaar om de koren, die al vroeg wilden inzingen, welkom te heten. Op de meeste plekken gingen de optredens om 12.00 uur van start. Enkele locaties startten wat later in verband met kerkdiensten.
Er hebben 64 koren op 21 locaties in totaal 124 optredens verzorgd. Bij de grote koren op de hoofdpodia op de Markt en het Abdijplein duurden de optredens 45 minuten, op de overige locaties 30 minuten. Tussen de optredens was steeds een kwartier ingepland, zodat de koren tijd hadden voor het inregelen van de techniek en het publiek rustig van het ene optreden naar het andere kon lopen.
De Middelburgers en de talloze bezoekers aan die mooie stad hebben kunnen genieten van een grote variëteit aan koren en muziekstijlen. Van een swingende beat van popkoren op de grote buitenpodia tot intieme meerstemmige zang in de Kloostergangen, van gospelsongs in de Petrus- en Pauluskerk en Koorkerk tot smartlappen op de rondvaartboot, van Letse muziek in de Concertzaal tot musicalliedjes van scholieren in de Spot en op de Vismarkt, van klassiek repertoire in de Sint Augustinuskerk en Doopsgezinde kerk tot een cabaretesk optreden in de Kloveniersdoelen.
Naast de optredens, zoals aangegeven in het broekzakrooster in het programmaboekje, waren er ook 5 korte verrassingsoptredens in de hal van het winkelcentrum de Tref. De akoestiek bleek geweldig te zijn. Zowel voor de koren als voor het publiek was dit experiment een groot succes. Dank aan Vocalgroup NRG, Zangvereniging Nootwaar, PUUR (met een flash-mob), Jongerenkoor Nova Melodica en Stevie, een projectkoor dat heel swingend en aanstekelijk songs van Stevie Wonder ten gehore bracht.

zon1Zowel binnen- als buitenlocaties waren zondag goed bezocht. Hoewel het iets minder druk was dan op zaterdag, stond er zelfs een wachtrij aan de deur van de Nieuwe Kerk bij het optreden van het koor A58. Ook bij het Theaterproductiehuis, een fijne nieuwe locatie, stonden regelmatig mensen buiten aan de openstaande deur, om toch nog wat te horen van de optredens binnen. De muziektent op het Molenwater trok zondag gelukkig ook wat meer publiek. En het publiek genoot, wat aan de goed gevulde collectebussen en de vele QR-donaties ook duidelijk te zien is.
Maar ja, aan alle mooie dingen komt een eind. Na het bedankwoordje aan de organisatie door de stadsomroeper van Middelburg was het om 17.15 uur tijd voor de eindafsluiting op het Abdijplein. Van alle kanten stroomden de koren en bezoekers toe, om mee te zingen met de Zangvereniging Nootwaar. Dit koor, dat dit jaar 20 jaar bestaat, had een meezing-programma samengesteld met als thema ‘Liefde’. Na de bloemenmedley, een ode aan dirigent Marlies Bloemen, volgde het zeer toepasselijke lied “Liefde voor muziek”. Dat had iedereen op het Abdijplein, wat duidelijk bleek uit het meezingen en swingen. Aan het eind van het slotoptreden zongen de vele aanwezige Brabanders en Zeeuwen eensgezind mee met de regionale krakers ‘Brabant’ van Guus Meeuwis en ‘Alles is liefde’ van Blof.
De 26e editie van Middelburg VOLkoren! was (helaas) voorbij. Veel dank aan iedereen die geholpen heeft om deze editie weer tot een groot muziekfeest te maken: de koren, gastmensen, de locatiebeheerders, de technici, de scouts, de beveiliging, de medewerkers van EHBO en toiletwagens, de sponsors, … Op naar de 27e! We verheugen ons er nu al op!