Het grootste en leukste koorfestival
in Zuid-West Nederland

 facebook  instagram57

Editie 2020 - Corona

image001

Verslag 2020: Festival 2020 afgelast wegens Corona

 

Na maanden van voorbereiding, en al uitziend naar het festival, dat op 6 en 7 juni 2020 zou moeten plaatsvinden, werden we overvallen door het Coronavirus. De alarmerende berichten in de pers en de nationale overheidsregels, die half maart ingesteld werden, leverden het bestuur van Middelburg VÓLkoren veel vagen op.
Vanwege alle onzekerheid rezen vragen als: konden wij het festival door laten gaan, op welke termijn we een beslissing hieromtrent dienden te nemen en wat hiervan de (financiële) consequenties zouden zijn.
Wanneer groepen mensen, lees koren, niet samen mogen komen, kan er ook geen sprake zijn van een goede voorbereiding van hun optredens. Koren die niet kunnen repeteren zouden kunnen afhaken omdat ze het niet aandurven om te komen. Dat zou ernstige consequenties voor het programma hebben.
Wat zouden de financiële consequenties zijn als we te lang wachten met leveranciers af te gelasten? Hoe zwaar voelde onze verantwoordelijkheid ten aanzien van de koorleden, vrijwilligers, technici, werkgroepleden, EHBO’ers en al die bezoekers die elk jaar ons feestje meevieren?
Kortom, na rijp beraad besloot het bestuur, met pijn in het hart, op 21 maart 2020 om de 22ste editie van het festival af te gelasten.

image003

Op dat moment waren er in totaal 166 koren op 21 locaties in de stad in geprogrammeerd.
Op zaterdag 6 juni: 81 koren, op zondag 7 juni: 85 koren, in totaal een feest van 5.281 zangstemmen.

De geografische verdeling van de koren was als volgt:

 Zeeland:   49 koren
 Gelderland:   1 koor
 Limburg:   4 koren
 Noord-Brabant:   62 koren
 Noord-Holland:   4 koren
 Overijssel:   1 koor
 Utrecht:   3 koren
 Zuid-Holland:   27 koren


Daarnaast zouden er nog 14 buitenlandse koren aanwezig zijn, uit België en Duitsland.

 

Een onwerkelijk scenario; alle voorbereidingen stopten acuut en het bestuur nam de afwikkeling van de afgelasting op zich. We brachten de koren en onze relaties op de hoogte en ontvingen veel begripvolle, maar begrijpelijk, ook teleurgestelde reacties.
Gelukkig was er een goed contact met de gemeente Middelburg en onze leveranciers. Er was wederzijds begrip voor de situatie.
Een deel van de koren doneerde het vooruitbetaalde inschrijfgeld, onze geluidsleverancier rekende geen onkosten, de leverancier van podia gaf korting op de annuleringskosten, de gemeente Middelburg en de provincie willen zorgen voor een maatwerk-oplossing voor de al uitbetaalde subsidie. Kortom een fijne samenwerking en goed meedenken met elkaar!

Omdat er geen enkel festival plaatsvindt in juni; dus geen koren, geen songfestival liedjes bij de afsluiting op het Abdijplein, geen andere muziek in de stad, vroegen we de stadsbeiaardier Janno den Engelsman om op zaterdag 6 juni tóch iets met songfestivalmuziek te doen. Hij liet, in plaats van al die zangstemmen, het carillon van de Lange Jan zingen boven de stad, tóch een beetje feest!

 

image005

Juni 2020, Thea Landman, secretaris