Het grootste en leukste koorfestival
in Zuid-West Nederland

 facebook  instagram57

Editie 2019

Zaterdag 1 juni 2019 : Onder een blauwe hemel…image001


image003Na een aantal frisse dagen, stond de zon op zaterdag al vroeg strálend aan de hemel!
Voor een festival als het onze, kun je je toch niets beters wensen:een zonovergoten dag maakt alles nóg aangenamer en feestelijker! Ook voor de organisatie! Met een nieuw bestuur aan het roer: toch altijd spannend, zo’n eerste keer!

Broodjes smeren om 8 uur, pleinen in orde maken, stoelen plaatsen, allerlei attributen naar de locaties, infostands inrichten en nog veel meer werkzaamheden waren al verricht voor dat de eerste mensen zich op het festival meldden.

Maar ook al zijn de vrijwilligers nog zo vroeg; koorleden lopen al ruim vóór ze moeten inzingen door de stad. Dat levert al gezellige drukte op nog voor de podia klaar staan. En ja: dan moet er wel eens even gewacht worden. Overal strijken mensen neer, en dat is zo’n leuk gezicht! Het geeft zoveel energie na al die maanden van voorbereiding: we waren er helemaal klaar voor.

 

 image005  image007  image009

 

De aftrap op het Abdijplein werd gedaan door Zanggroep MEMORIES, met dirigent Joop Alberti, dit keer in witte outfit en de dames in nieuwe jurken. Een swingend begin!
Overal in de stad werd het dirigeerstokje op dat moment opgenomen: op 22 locaties begon een koor en was de 21ste editie van Middelburg VÓLkoren, van start!

image011Nieuwelingen; koren voor die voor de eerste keer deelnamen, doorgewinterde festivalgangers, jubilarissen, koren met nieuwe dirigent, of een afscheidnemende, het was er allemaal.
Én publiek; wat minder dan vorig jaar maar in de kerken en andere locaties, op de pleinen, onder de parasols op ’t Hofje, en op straat: het was gezellig druk.
Scharretjoe gaf ter verhoging van de feestvreugde nog een openlucht concertje vóór het ANWB gebouw, dat viel ook heel erg in de smaak bij voorbijgangers.

image013Wat ook opviel, was dat de kwaliteit van de koorzang dit jaar, beduidend hoger lag dan voorgaand jaar. Er was veel geoefend en gerepeteerd zo te horen: veel complimenten voor Jongerenkoor Pop-Up, en Cantiamo uit Delft, voor Sursum Corda uit Middelburg, onder leiding van Jan Willem Nieuwenhuyzen, zij hadden psalmen met mooie arrangementen waar men erg vanonder de indruk was.
Maar ook Lezzom en Mannenkoor Con Spirito, die hun jubileum in onze provincie vierden met een koorreis, werden geroemd om hun koorzang, programma en arrangementen!image017De temperatuur bleef stijgen, op de Markt en Plein 1940 was het maar net uit te houden in de zon image015 voor de geluidstechnici wel pittig deze dag.
Op straat werd het langzaamaan ook steeds warmer, en iedereen zocht de schaduw op.
In de Oostkerk had Experience uit Budel daar geen last van. Ze hadden een mooie mix aan liederen, van vrolijk uptempo tot rustige luistermuziek, en leuke arrangementen.

Ook het publiek heeft genoten van de koelte van de kerken, het bladerdak op het Abdijplein en van alle muziek.
We zijn heel blij dat we er deze dagen ook kunnen zijn voor de bewoners van het Gasthuis en Verpleeghuis Willibrord! Deze organisaties bieden kosteloos hun locatie aan, het personeel verzorgt zelf de ontvangst van de koren én: dit jaar ze hadden ze zelf voor het dirigenten kadootje gezorgd (wat wij waren vergeten af te geven).

image019image021

image023Oude locaties werden gemist: vanwege de veiligheid heeft de organisatie besloten om geen gebruik meer te maken van de crypte, het Damplein was er niet bij dit jaar omdat er geen overeenstemming bereikt was, en er was een tekort aan kleine ensembles dus ook het Zeeuwse Museum had geen zang in de Tapijtzaal. Maar nieuwe locaties waren er ook!
Eén van de nieuwkomers was Poppodium De Spot. Het was er zaterdag nogal donker hoorden we achteraf, dus zondag mocht het licht aan, maar wat een sfeer, en een technische begeleiding! Aan alle koorwensen kon worden voldaan.
Dan Huis ’s-Hertogenbosch: jammer genoeg wist de organisatie niet dat de eigenaar in de loop van dit jaar besloten had om de ruimte te halveren. Dat resulteerde in een optreden tussen de schuifdeuren, wat in sommige gevallen nogal krapjes was. Zo komen ook wij tijdens zo’n dag voor verrassingen te staan!

De Vliet Grieten hadden ruimte genoeg; zij kozen voor het ruime sop van de Middelburgse grachten, en pasten prima tussen de schuifdeuren. Het was er ook een uitgelezen dag voor image025

image027image029

De dag werd spetterend, swingend en met gezellige samenzang, afgesloten door Popkoor Seaside Rendez-Vous uit Goes. Wat heeft iedereen daar van genoten! Zij zorgden op de Markt voor een feest der herkenning met o.a. liedjes als “Paradise by the dashboard light”, hun André Hazes – MEDLEY, en de uitsmijter van ABBA. Héérlijk, het duurt eigenlijk altijd veel te kort!

image031image033

Er is heel wat gezongen, gezweet, geregeld, georganiseerd en misschien wel gemopperd maar bovenal genoten door al die medewerkers, gastmensen, stewards, EHBO-ers, koorleden, dirigenten en bezoekers.
En óók door de geluidstechnici, die in de brandende zon hun werk hebben gedaan! Samen hebben we er weer een feest van gemaakt en een prachtige herinnering aan!

image035  image037  image039

 

image041


Zondag 2 juni


In de weken voorafgaande aan Middelburg VÓLkoren werden door de werkgroep de weersverwachtingen vol spanning gevolgd. De cijfertjes dansten op en neer, regenwolkjes veranderden langzaamaan in zonnetjes. Niemand had echter kunnen voorspellen dat de tweede dag van ons festival een dag zou worden met tropische temperaturen. Over het weer hadden we dus weer niets te klagen, en al helemaal niet over de line up! Na de feestelijke afsluiting van een fantastische zaterdag lag de lat voor de zondag hoog: zou deze dag net zo’n succes worden? Inmiddels kunnen we die vraag met een hartgrondige ‘ja” beantwoorden! De sfeer zat er al heel snel in, het centrum werd al vroeg bevolkt met enthousiaste koorleden die zich vooraf op een van de gezellige terrasjes opwarmden voor hun optredens. Iedereen had er zin in, dat was duidelijk. En er zijn ook heel wat fraaie dingen gehoord in Middelburg, neem dat van ons aan! Als organisatie kunnen we helaas niet alle koren bezichtigen, maar wat we wel hebben meegekregen was indrukwekkend. Ook van bezoekers kregen we te horen dat het niveau aan koren hoger was dan voorgaande edities. Een enorm compliment aan alle talentvolle deelnemers, zij zijn immers de sterren van het programma, wij leveren ‘slechts’ de faciliteiten, omgeving èn het mooie weer.

image001Rondjes door de stad leverde ons enkele indrukken van al het moois op de diverse podia. Soms loop je dan ook tegen grappige details aan. Zoals Zanggroep Enjoy (Hoeven) die hun setlist op Plein 1940 opende met California Dreaming en zong over een ‘a winters day’. Dat terwijl de zon fel brandde op de hoofden van het aanwezige publiek. Zoiets brengt toch vanzelf een glimlach op het gezicht en dan niet alleen vanwege de bekende hit?

image003Of bij Chant’Ami (Ravels) die in de Nieuwe Kerk het nummer ‘Ik geloof in jou en mij’ van Boudewijn de Groot vertolkte. Zo prachtig gezongen dat er geen twijfel was bij het aandachtig luisterende publiek, natuurlijk geloofden zij in dit koor! Een daverend lang applaus was de beloning.

image005Ook Mix of Music (Ravenstein) maakte hun naam waar met een verrassende muzikale mix aan nummers en stijlen. Van hun openingslied ‘O Fortuna’ ( Carmina Buranade) kreeg iedereen, ondanks de enorm warmte, spontaan kippenvel. Het motto van dit stuk (volgens Wikepedia): Soms heb je geluk, maar de dag erna kan je alweer helemaal in de put zitten. Het is daarom belangrijk volop te genieten van de momenten van intens geluk, want het duurt vaak maar even. Nou, dat deed het publiek absoluut! De 25 heerlijke zangminuten, van ingetogen tot uitbundig, werden met luid gejuich gewaardeerd.image007De Olijfjes, oftewel Las Aceitunas (Lochristi), deden niet alleen voor het eerst mee aan VOLkoren, ook hadden zij de primeur in De Spot, een nieuwe locatie in ons aanbod. Deze zanggroep zingt Spaanstalige liederen naar het voorbeeld van de aloude tunatraditie. In schitterende zwarte capes met gekleurde linten, de zogenaamde tuna’s, betraden de koorleden het poppodium. Onze nieuwsgierigheid sloeg al snel om ademloze bewondering. Begeleid door live muzikanten werden echte pareltjes ten gehore gebracht, van melancholische ballads tot supervrolijke liedjes. De Spaanstalige uitleg werd gelukkig hier en daar Nederlands ondertiteld, maar wat een grootst optreden werd hier neergezet. De zomer was niet alleen buiten aanwezig, maar dankzij Las Aceitunas werd ook binnen een warme deken over het publiek heen gelegd!


image009De buitenpodia deden vrolijk mee aan alle geweldige hoogtepunten in de binnenlocaties. Met popkoor Con Forza (Hank) als opening op de Markt werd de toon van de dag meteen gezet. Hoppa, het feest was begonnen! Met de lekkere ‘schwung’ van het combo en onder de bezielende leiding van Erik van Vugt gingen niet alleen de voetjes van de vloer op het podium, maar werden ook tussen het publiek swingende mensen gespot.

image011Popkoor X-Stream (Middelburg) nam het stokje van Con Forza over en het feestje werd voortgezet. Het koor had enkele nieuwe uitdagingen op choreografisch gebied weten we uit betrouwbare bron, maar daar hebben wij niets van gemerkt. Het enthousiaste koor wist als vanouds de toehoorders te bekoren met hun uitstraling en zang.

image013image015Op het Abdijplein diende het publiek mee op bekende Nederlandstalige meezingers en smartlappen, gezongen door de Smart Ladies (Breda), en Sweet Pepper (Papendrecht) bewees maar weer eens dat pop- en rocknummers een leuke combi zijn, vooral als de liedjes met aanstekelijk plezier gezongen worden zoals dit koor betaamt. 


image017Bij een koor met de naam La-Why (Boechout) gaan bij het roosteren de alarmbellen toch even af, tenminste als je het uitspreekt als ‘lawaai’. Zo’n koor in de Koorkerk plaatsen kan dus een gedurfde onderneming zijn, tenzij je gelezen hebt dat dit koor regelmatig een viering opluistert. Dan kan het toch niet mis gaan? En dat deed het ook niet, in tegendeel! Bij binnenkomst in de kerk werd iedereen meteen gegrepen door de mooie zuivere klank van dit koor. In de banken was het dan ook muisstil om de zangers volledig tot hun recht te laten komen. Weer een cadeautje onder de deelnemers, en die waren er best veel dit jaar!image021Ook in de Societeit De Vergnoeging stonden verbluffende verrassingen op het menu, zoals Vocalgroup Close2Vida (Made). Close Harmony op een uitdagende en intensieve manier zoals ze zelf beweren en dat zal het publiek alleen maar onderstrepen. Hun a capella gezongen Seaside Rendez-Vous deed niet onder voor de King’s Singers en bracht ook nog eens een stukje humor in de mooie ambiance.

image021Ondersteboven (Rotterdam) daarentegen stond zelf een verrassing te wachten aangezien de toegezegde piano ontbrak op de locatie. Ook dat soort dingen gebeuren helaas. De toegesnelde programmacoördinator wist het koor ervan te overtuigen dat Rotterdammers stoer genoeg zijn om het ook a capella te proberen. Onder het mom van geen woorden maar daden wisten de zangers en hun dirigente zich er flexibel doorheen te slaan. Top!

 
image023Terwijl het einde van een succesvol festival naderde, beklom het grootste koor van de dag het podium op het Abdijplein: Koninklijke Zangvereniging Breda’s Mannenkoor. Over presentjes gesproken: er volgde een optreden om in te lijsten. ‘Een overweldigend, ontroerend mooi koor, met een gigantische dynamiek en enorm stembereik. Een van de beste koren die ik ooit gezien heb.’, om maar even een spontane fan te citeren. Tja, een groter compliment kun je als koor niet krijgen. De flamboyante dirigent wist niet alleen zijn zangers maar ook het publiek geweldig te enthousiasmeren, waardoor de feestelijke afsluiting eigenlijk al om 16.30 uur werd ingezet. Het mannenkoor kreeg het hele plein mee, er werd uit volle borst mee gezongen en de teleurstelling was voelbaar toen de zangboeken uiteindelijk toch gesloten moesten worden. Helaas, ook aan dit goede koor kwam een einde…..wat Middelburg betreft dan.

Dit was nog maar een kleine greep uit de vele goede koren die op zondag in de spotlights stonden. Elke groep, welke grootte dan ook, welk genre dan ook, heeft op eigen wijze bijgedragen aan een succesvolle, zonovergoten dag en het publiek en organisatie heeft met volle teugen van hen genoten!


image025Thea Landman had namens het bestuur de eer om het korenfestival officieel af te sluiten. Vanwege code geel moest de burgemeester dit jaar helaas verstek laten gaan, (ambtenaren mogen dan geen stropdas dragen..) maar zijn afwezigheid werd goedgemaakt door de komst van “Zeeuwse Sien”.

De comédienne had het Abdijplein niet onopgemerkt betreden, de lokale bewoners waren al snel aan het smoezen met elkaar, en Sien maakte haar reputatie waar. Met luid gelach werden haar capriolen op het podium gevolgd en de Zeeuwse lofzang kreeg vrolijke bijval…..van de Zeeuwen tenminste. De rest van het publiek deed goede pogingen om mee te doen, maar had ondertussen geen idee wat er gezongen werd. ?

image027Het was in ieder geval een lekkere opwarmer voor Donjo (Eindhoven), het koor dat dit jaar de muzikale afsluiting voor haar rekening nam. In gemoedelijke en tevreden sfeer werden o.a. de Pastorale, Het Dorp en Sinds een dag of twee gepresenteerd en door de aanwezigen meegezongen. Terwijl de organisatie begon met opruimen verlieten koren en bezoekers met vrolijk gevoel de stad.

De 21-editie van Middelburg VÓLkoren 2019 zat er op. Het was wederom een zeer geslaagd weekend!

Op naar 6 en 7 juni 2020!