Het grootste en leukste koorfestival
in Zuid-West Nederland

 facebook  instagram57

Editie 2018 20e editie

20eeditielb
 
Terugblik Zaterdag 2 juni 2018

thea Image 009thea Image 008En dan is het ineens zover! Na vele maanden van voorbereiding gaat de twintigste editie van het gezelligste Zeeuwse koorfestival van start!
Soms vergeten we al het werk wat er in de dagen vlak voor het festival nog allemaal verzet is. In die laatste dagen voordat de koren de stad met hun zang komen opluisteren, zijn er bijvoorbeeld tenten en podia gebouwd en ingericht, heel veel stoelen versjouwd en uitgeklapt, tasjes voor de gastmensen klaargemaakt, de borden bij de locaties neergezet, broodjes gesmeerd, beachvlaggen en dirigentenstandaards rondgebracht, piano’s bezorgd en de infostands zijn ingericht…
We zijn er klaar voor, en er hangt een kriebelend en spannend gevoel als de koren komen binnen druppelen en de festivalsfeer langzamerhand ontstaat. Het lijkt alsof de stad haar adem ingehouden heeft…
 
Wij zijn er helemaal klaar voor!
Elke keer worden we verrast door de beweegredenen en initiatieven van koren om hier te komen zingen ??
Dit jaar schreef bijvoorbeeld een universiteitskoor zich in; via, via: een vriendin van een broer met een zus in Middelburg of zoiets. Het is leuk om te horen hoe koren met ons festival in contact komen. Maar een koor dat bereid is om vliegtickets te kopen en een overnachting te boeken dat hadden we nog niet eerder meegemaakt!

thea Image 002Coro de la Universidad Pablo de Olavide uit Sevilla (Spanje) deed dat gewoon. En daar waren we als organisatie ontzettend blij mee, ze zongen muziek uit de Renaisance en het klonk práchtig in de Nieuwe Kerk. Jammer dat ze binnen de tijd al klaar waren. Daar hadden de bezoekers wel langer van willen genieten. Ze waren niet de enige buitenlandse gasten dit jaar, uit Belgie kwamen: Vocanti Maria, Con Amore en Septem Viri, en uit Keulen kwam deineMaids.
En dan al die andere mensen die van ’s morgens vroeg al in de bus of in de auto of met de trein, onderweg waren naar Middelburg. Het weer was niet zonnig deze zaterdag, maar de stemming was wél warm en daar hebben veel bezoekers van mogen genieten. De pizzabakkerrs op het Damplein zorgden dit jaar voor de nodige entertainment, wat de stemming ook zeker ten goede kwam.
 
Koren van het eerste uur, die al twintig jaar af en aan meedoen aan het festival zoals Musica Cordis en de Sea Sound Singers hebben we verwelkomd en koren die zich voor het eerst zich wilden presenteren op ons festival, want het schijnt dat het tegenwoordig écht zo is: op Middelburg VÓLkoren moet je gezongen hebben!
Er waren ook nieuwe koren of nieuwe initiatieven zoals het Projectkoor Walcheren 4Freedom dat op een tjokvol Abdijplein een fraai optreden verzorgde met songs gerelateerd aan de Vier Vrijheden van F.D.Roosevelt.

thea2 Image 005Ook liepen we als organiserende werkgroep tegen een aantal verbeterpunten aan. In de eerste plaats het programmaboekje… We dachten een mooi jubileumboekje gemaakt te hebben en netjes alle informatie op de website te hebben aangeleverd. Zelf op alle locaties was een QR-code te lezen. Maar vanaf het eerste uur hebben we begrepen dat we toch écht volgend jaar weer een duidelijk zangrooster/overzicht in de boekjes moeten doen. Nou, dat is bij deze beloofd!
En wanneer je bij de Stadsbrouwerij moet zingen, kom je er op dat moment pas achter, dat je niet binnen maar buiten staat. Dat was ook een onwelkome verrassing voor Vocalgroup Keychange, gelukkig vonden ze een plek in de Passage van de Geere en daar klonk hun zang ook heel goed!

thea Image 006Na jaren van afwezigheid, was het Zeeuws Archief dit jaar weer een keer open voor zang , de gastvrouw besloot vanwege de schrale wind dat er dit jaar binnen in het gebouw en niet in de tuin gezongen werd en dat is toch ook heel speciaal. De bezoekers staan als het ware boven de zangers die in de onderste verdieping staan en de zang komt je, zodra je het pand betreedt al door het atrium tegemoet. Het CKC Vrouwenkoor klonk er als engelen.
thea2 Image 003Ook MeeKaane opende voor het eerst haar deuren voor het festival, een kleine maar intieme ruimte die Vocaalensemble Treble & Bass prima wist te benutten.
 
Jammer dat Jongerenzanggroep Pop Up! maar met de helft van het koor aanwezig was, daardoor was het Marktpodium wel erg groot en was de zang voor de bezoekers niet altijd even goed te horen. Hopelijk zijn ze de volgende keer op volle sterkte om revanche te nemen. Op datzelfde podium stond later in de middag Popkoor BSUR, die hadden een kwartier om het combo op te stellen. Toen ze daarmee wilden beginnen, bleek het keyboard nog in de bus te liggen. Die bus stond natuurlijk buiten het centrum van Middelburg! De oplossing lag in een vriendelijke Middelburger met scooter, die naar de bus is gereden en het keyboard op zijn scooter vervoerd heeft. Hulde!
De afsluiting zou met een verrassing zijn, een jubileum-actie! De organisatie had een flashmob bedacht en om half zes, net voor de afsluiting op Markt, stonden acht koren en een filmmaker klaar. Helaas! De stemmen kwamen niet boven het toegestroomde publiek uit en de koren konden elkaar niet horen. Ook was de Markt zó vol dat er met geen mogelijkheid tussendoor te lopen was. De flashmob flopte dus. Het was een leuk initiatief maar kwam niet uit de verf. Ook daar hebben we van geleerd. Gelukkig sloot Shantykoor Het Veerse Scheepstuig de middag spétterend af en kon iedereen heerlijk meezingen! Zo sloten we de dag met een fijn gevoel en feestelijke stemming af.
 
thea Image 007
 
thea Image 001
Met dank aan ál die mensen die op heel verschillende wijze aan het festival hebben meegewerkt, hebben meegeholpen, gesjouwd, informatie verstrekt, koren ontvingen, bezoekers de weg hebben gewezen of de veiligheid in de gaten hielden wanneer er grote drukte was, het plein hebben bewaakt, techniek verzorgd, gesponsord hebben, hebben helpen opruimen, koffie hebben gezet, broodjes gesmeerd, hoedjes opgespeld, gastmensen, kosters en locatiebeheerders, die hun vrije weekend vaak kosteloos voor het festival opgeven, kortom bedankt allemaal! Met jullie samen, hopen we nog lang dit fantastische festival te organiseren!
 
 

Terugblik Zondag 3 juni 2018:
 
Hartelijk dank voor het organiseren van het festival, en de voortreffelijke communicatie, de sfeer, het weer :) Het was voor ons een première en we overwegen om volgend jaar weer deel te nemen. De akoestiek van de crypt was fantastisch voor onze répertoire Franse polyfonie uit de Renaissance.
Mille mercis namens ons Frans Rotterdamse koor, Les Fatales (ex La Koor)
 
Wat hebben we het fijn gehad in Middelburg. Onze complimenten. Groot feest! Singing Beat
 
Ook wij van Koor Simplybest willen jullie van de organisatie van Middelburg VOLkoren koorfestival bedanken. Wat een publiek, en wat een volle terrassen. Wat een goede organisatie. Wat een mooie podiums met ontzettend goede geluidsinstallaties. Wij konden een uur lang zingen op de markt, op een groot podium. Kortom het was geweldig. Wij komen graag terug.
 
Namens O'NYX wil ik de organisatie bedanken voor het heel leuke festival. Wat hebben jullie het goed geregeld! Voor ons was het de eerste keer! We hebben genoten van Middelburg, de leuke locaties en leuke ontmoetingen die we mee maakten. TOP!
 
Het was inderdaad een prachtige, perfecte dag! Voor ons ging het optreden bijzonder goed. We stonden op de Vismarkt en we hadden een leuk publiek, lekker weer en een leuk optreden. 's Morgens op ons kampadres ingezongen en daarna richting Middelburg waar het optreden dus ook heel goed ging. Al met al een bijzonder leuk weekend, goed voor de teamspirit! Volgend jaar houden we ons weer aanbevolen, de meiden van Tienerkoor Amee-zing
 
Ik wil je namens alle leden van Koor4Fun danken voor deze Superdag! Het was voor ons een dag met een " Gouden Randje". De organisatie was In een woord Super!
 
Ook wij - Capella Veerensis - hebben weer genoten van de sfeer, de entourage, de organisatie van Middelburg VOL koren. Complimenten. Het was tof.
 
 
……..zomaar een greep uit de vele reacties van koren uit de zondag line-up van Middelburg VOLkoren. Erg fijn om te lezen dat ook deelnemers terug kijken op een geslaagd festival! Als organisatie hebben we zelf ook een zeer tevreden gevoel over gehouden aan onze jubileum-editie. Was de zaterdag al een groot succes; op zondag kreeg het feest een vervolg. Natuurlijk hadden we ook op de tweede dag te maken met dè grote vraag van het festival: waar is het programmaoverzicht in het boekje? Tja, soms probeer je iets en dan pakt het verkeerd uit. In deze mobiele, digitale wereld blijkt een papieren overzicht toch nog onmisbaar voor de festivalbezoekers en -deelnemers. Het zal niemand dan ook verbazen dat dit in 2019 gewoon weer terug keert in het programmaboekje. Gelukkig hebben vele muziekliefhebbers ondanks het gemiste overzicht toch kunnen genieten van de 86 koren die op diverse locaties in de stad te zien waren. Het gevarieerde aanbod was ook dit jaar weer fantastisch: van Pop tot Rock, van Gospel tot Jazz, van Andrew Loyd Webber tot Mozart. Koren die begeleid werden door een combo, een geluidsinstallatie of piano. Maar ook kleinere groepen die ingetogen a capella zongen. Hoewel Engels en Nederlands de boventoon voerden, werden andere talen niet geschuwd. Of het nu Lets, Spaans, Latijns, Frans, Russisch of Italiaans was, de woorden gingen vloeiend over de lippen. Bezoekers koppelden na afloop aan ons terug dat het niveau van veel koren dit jaar erg hoog was, iets waar wij uiteraard zeer trots op zijn.
 
20180603 134135Eén van de nieuwkomers op het festival, “LVKoris” (Roosendaal), opgericht voor Letse mensen in Nederland die graag Letse muziek zingen, was de grote verrassing in de Hofpleinkerk. Met hun liederen vierden zij het 100-jarig bestaan van hun land en tonen zij o.a. respect voor de vlag, zoals de dirigente vertelde. Het respect van de toehoorders voor de zangers groeide per lied. De adembenemende, mooie zuivere klank van het koor zorgde voor een muisstille kerk en hoge waardering na afloop.

 
20180603 141134De 16 mannen van “Lezzom” uit Gapinge trokken als vanouds veel publiek. Vóór de Koorkerk stonden rijen mensen geduldig te wachten om te worden toegelaten tot de locatie. Vele fans zaten al binnen en genoten van de vocal groep die de hoge verwachtingen weer meer dan waar maakte. Het was een indrukwekkend optreden. Vooral de hele diepe zware basstem wekte menige bewonderende reacties op.
 
20180603 140233De Kloostergangen blijft voor vele koren een geliefde plek om te zingen. De mooie akoestiek van de gang rond de Kloostertuin verhoogt het plezier meestal nog meer en dat was ook goed te zien aan de enthousiaste koorleden van “Pistache” uit Tilburg. O.a. de Nederlandstalige popsongs “Ik mis je zo graag” en “Mag ik dan bij jou” werden met warm applaus ontvangen door het publiek.
 
20180603 131534“Singing Beat” wist er een gezellig feestje van te maken op het Abdijplein. Het publiek kreeg in ieder geval niet genoeg van het swingende koor uit Spijkenisse. De roep om een toegift werd beloond met het stoere “Bad Romance” van Lady Gaga. Ach, deze romance mocht dan bad zijn, het optreden van dit eigentijdse popkoor was dat absoluut niet.
 
20180603 143842“Voice Over” (Fijnaart) mocht zich dit jaar naar het Zeeuws Museum begeven. Op deze bijzondere plek werd in intieme kring een mooi harmonieus optreden neergezet. Het jazzy repertoire kwam in de ruimte goed tot uiting en het publiek hing aan de lippen van de bevlogen zangers en zangeressen.
 
 
20180603 14153020180603 152638De Nieuwe Kerk was het toneel van afwisselende gezelschappen. Waar het “Elshouts akKoordje” het publiek aan het deinen kreeg met hun bekende Nederlandse meezingers, wist het enthousiaste, jonge Belgische Gospelkoor “Njano Kiungo” (Geel) de toehoorders te verrassen door hun liedjes ritmisch te laten begeleiden op Afrikaanse trommels, wat een speciaal effect had.
 
IMG 20180603 WA002020180603 160821De nieuwste aanwinst van onze locaties, de Stadsbrouwerij, was er ondersteboven van. Letterlijk in dit geval. Het strijdliederenkoor “Ondersteboven” wist door hun humorvolle presentatie en leuke manier van zingen de menigte prima te vermaken. Onder het genot van een lekker biertje leerden de kijkers meer over de echte Rotterdammer. Die overigens ook te vinden was op het Damplein, waar de stoere rockers van 7th Street uit de havenstad met zichtbaar plezier hun repertoire ten gehore brachten.
 
 
IMG 20180603 WA002420180603 155230Op de Vismarkt heerste de hele dag een gezellige, gemoedelijke sfeer. Koren werkten daar nauw samen om hun optredens optimaal te kunnen verzorgen. “Tienerkoor Amee-zing” was ook dit jaar weer van Made naar Middelburg gereden om met hun lieve stemmen de toeschouwers te bekoren. De Vismarkt is voor hen een favoriete plek. “Het Schorrekoor” (St. Annaland) nam zelfs uitgebreid de tijd om hun optreden goed voor te bereiden. De wachtende mensen werden niet teleurgesteld. Na een verrassende rock-n-roll aftrap barstte op het zonovergoten pleintje een swingend uurtje los.
 
20180603 163826Geef “Pop-Up” een podium en het dak gaat eraf. Het super-enthousiaste koor uit Oud Beijerland gaf, zoals we van ze gewend zijn, een daverende voorzet voor een geweldig einde van Middelburg VOLkoren 2018. De spetterende liedjes overspoelden de volgestroomde Markt, waar iedereen vrolijk aan het mee swingen was.
 
 
20180603 171146Na het dankwoord van burgemeester Bergmann, die trots terug keek op twee mooie muzikale dagen in zijn stad, nam “X-Stream” uit Middelburg de finale voor haar rekening. Leuk detail: dankzij een spoedcursus bodypercussie door de dirigente van het popkoor konden de duizenden toehoorders niet alleen mee zingen, maar ook lichamelijk mee doen. Dit tot grote hilariteit van velen waarbij de armen volledig in de knoop raakten. De mannelijke X-Streamers wisten met hun sexy danspassen vervolgens de feestvreugde nog meer op te zwepen en met het uitbundige slotlied “Iedereen is van de wereld” kwam ons zonnige 20e jubileum passend ten einde. We danken alle vrijwiligers, deelnemers, bezoekers en sponsors voor weer een geweldig en enorm gezellig festival! Wij hebben genoten, hopelijk jullie ook.
Tot volgend jaar!
 
20180603 17185720180603 173517