Het grootste en leukste koorfestival
in Zuid-West Nederland

 facebook  instagram57

Editie 2016 Jong geleerd

Jong geleerd is oud gedaan
De achttiende editie  kende een hoogtepunt waar we heel trots op zijn: de basisschoolleerlingen uit het Walcherse,  die in de weken vooraf aan het festival, een aantal liederen hebben ingestudeerd; waaronder het Middelburg VÓLkorenlied.

Ze wilden zich graag het Juni-koor noemen ; naar de maand juni maar ook naar junioren koor.

En zo stonden naast al die gevestigde koren, sommige al ver op leeftijd, een grote groep frisse jonge zangers op het grootste podium te zingen of ze nooit anders hadden gedaan. Als het op zang aankomt, speelt leeftijd eigenlijk geen enkele rol,  het plezier staat voorop en de klank maken we samen.

 

 

Verslag zaterdag 4 juni 2016

 

En dan, voor je het weet, zitten we alweer terug te kijken op de 18de editie van Middelburg VÓLkoren!

Vanaf donderdagmorgen 2 juni zijn leden van de werkgroep aan het werk geweest, om alle locaties te voorzien van muziekstandaards, stoepborden en vlaggen. Om tasjes te vullen voor de gastmensen en het festivalhart te voorzien van stoelen e.d.

zaterdag01 eenpixel  

zaterdag02

 

Zaterdagmorgen begon grijs en mistig en het zag er niet zo fraai uit, (en ik maar roepen dat Zeeland de meeste zonuren van Nederland heeft) maar gelukkig in de loop van de dag kwam de zon door en konden de jassen uit.

Na het inzingen werd op het Abdijplein, het festivalhart, de spits afgebeten door Popkoor akKOORd uit Hulst. De oplettende toeschouwer zal gemerkt hebben dat het gehalte aan Zeeuwse koren deze keer vrij hoog lag; er waren 58 Zeeuwse koren vertegenwoordigd op zaterdag.

Op de zaterdag 97 koren: in totaal met bijna 3800 zangers, en dat was te merken! Het gezang kwam je overal tegemoet; heerlijke luisterliedjes, mooie koormuziek, spannende arrangementen maar ook meezingers en liedjes uit de oude doos. In de kerken, in de crypte van de Abdij, op de Hoogaars met daarnaast de watersportactiviteiten in de haven, voor het eerst in jaren weer in de Muziektent aan het Molenwater. Voor elk wat wils: er waren 25 plekjes te vinden waar muziek klonk; A capella, met pianobegeleiding of een swingende beat.

zaterdag03 eenpixel zaterdag04

 

We hebben weinig wanklanken gehoord, alleen de piano van de Hofpleinkerk heeft vanwege het vochtgehalte , menig begeleider tot wanhoop gedreven en dat was jammer voor de begeleiding. In de Nieuwe kerk zong en speelde het Poolse studentenkoor Chor con Fuoco uit Krakau, met strijkersensemble; ze waren te gast bij Mea Dulcea uit Bergen op Zoom. Met plezier maakten ze nog een uitstapje naar Middelburg.

zaterdag05

 

Popkoor Dazzl ,wat verdreven werd uit de haven, omdat de watersportdagen ingeluid werden met een kwartier kanonschoten, heeft gelukkig op het podium van de Markt een swingend optreden kunnen neerzetten!

 zaterdag06

 

zaterdag07De hele middag heeft Omroep Zeeland, live, radio interviews uitgezonden, waar onze achterban van heeft genoten: spontane festivalgangers en medewerkers hebben hun zegje gedaan!

Gemist hebben we Scharretjoe, en dat hebben veel mensen gemerkt, die speciaal gekomen waren om hen te horen. Wegens ziekte hebben ze de ochtend zelf besloten om niet op te treden en dat was wel even schrikken. Maar gelukkig heeft Popkoor Flashback zich spontaan gemeld om de opengevallen plaats van muziek te voorzien, super!

Voor het eerst in lange tijd, hebben de programmamakers van het festival , gemeend de zangtijden van de grote podia te moeten aanpassen aan de techniek. Om de geluidstechnici in staat te stellen elk koor optimaal van dienst te zijn, volgde na het inzingen en soundchecken meteen een optreden van langere duur. We zijn heel benieuwd naar de reacties hierop, zo konden koren een groter deel van hun repertoire ten gehore brengen en de techniek werd optimaal benut.

zaterdag08  

eenpixel

zaterdag09

 

Het jubilerende Popkoor X-stream, en het al jaren uitgelote Koor lichte muziek A58 en Popkoor SEASIDE Rendez vous hebben de programma’s op zaterdag op het Abdijplein en de Markt afgesloten.

Dit jaar was er voor gekozen, door de werkgroep van Middelburg VÓLkoren, om op beide dagen af te sluiten met een meezingprogramma op het Abdijplein. Maar niet voordat de stadsdichter, Karel Leeftink, zijn gedicht : “Nu de toon is gezet..” had voorgedragen. ( Het gedicht is trouwens na te lezen op onze website)

zaterdag10Zanggroep MEMORIES UIT Den Haag, liet ons meezingen met nummers als: Kom van dat dak af , Brandend zand en met “Rock aroud the clock” hebben we deze dag swingend afgesloten.

Inmiddels is de was gedaan, alle stoepborden en vlaggen staan weer op de zolder, de laatste werkzaamheden zijn gedaan. De verloren sleutel wordt bijgemaakt en verloren voorwerpen vinden hun weg terug naar hun eigenaars ( behalve het gehoor apparaat, dat hebben we niet terug gevonden…

We kijken terug op een geslaagde dag, die zonder al die gastmensen, vrijwilligers, beheerders van locaties, stoelen sjouwers, stewards, technici en ter plaatse gebombardeerde hulpen niet mogelijk was geweest! Bedankt!

 zaterdag11

 

 

Verslag zondag 5 juni
 
zondag01Na de succesvolle eerste dag van Middelburg VOLkoren werden we zondagochtend gewekt met regen. Gelukkig werden de dreigende wolken al snel verdreven door een heerlijk zonnetje en konden we ons klaar maken voor weer een heerlijke muzikale dag.  Al vroeg werden de stoeltjes op  het Abdijplein bezet met verwachtingsvol publiek voor het eerste koor op het programma: Gospelkoor Glorify uit Middelburg. Ook nu waren zangtijden van de grote podia aangepast zodat de geluidstechnici alle koren optimaal konden faciliteren. Voor Glorify betekende dat meteen een dubbel optreden, achter elkaar. De toehoorders werden niet teleurgesteld. Met hun gebruikelijke plezier en enthousiasme, begeleid door een fantastische band, zette Glorify meteen de toon van de dag: een waar feest voor iedereen die van koormuziek houdt.
De zon stond inmiddels stralend aan een blauwe  hemel en zorgde vanaf het begin voor zomerse gezelligheid op de Markt. Terrasjes vol bezoekers, die meedeinden op de aanstekelijke noten van bekende en minder bekende  zeemansliederen van o.a. Die Maeze Sanghers, het een-na-oudste shantykoor van Nederland, of niet stil konden zitten bij de swingende popmuziek van bijv. S1Voice.

Natuurlijk waren niet alleen het Abdijplein en de Markt het middelpunt van zang tijdens Middelburg VOLkoren. Op 22 plekken in de stad lieten vele zangers en zangeressen hun passie horen.  Van pop  tot klassiek, van shanty’s tot opera, van a capella tot begeleid met piano of combo, van ballads tot uptempo; kortom genoeg aanbod voor liefhebbers om naar eigen keuze hun hart op te halen.  
zondag02De diverse optredens trokken vele bezoekers, soms gericht vanwege een bepaald koor, maar af en toe ook bij verrassing. Bij de Proveniersdoelen Tuinzaal ontstonden zelfs hele files in de hal en tuin toen het de beurt was aan Westhoeks Mannenkoor om het podium te betreden. Zonder gemopper overigens want iedereen was daar met hetzelfde doel: genieten van mooie zang! Enkele wachtenden die via de Bovenzaal een plaats in de zaal probeerden te bemachtigen, werden aangetrokken door de warme klanken van Vocalgroup Rosé om vervolgens daar te blijven hangen. Niet gepland, maar daardoor juist een leuke kennismaking met nieuwe groepen. In de Bovenzaal werd overigens zeer creatief omgegaan met het onverwachte gemis van een gastvrouw. De - over het algemeen a capella - koren vertelden gewoon zelf wie ze waren, wat ze gingen zingen, en dat leverde soms leuke gesprekken met het publiek op. Op de andere locaties hadden de gastvrouwen/-heren zo hun eigen interactie met de koren en bezoekers. Een ieder deed dat met zijn/haar eigen flair, hier en daar voorzien van een vleugje humor, maar steeds met de touwtjes stevig in handen om het programma volgens schema te laten verlopen. En dat is ze ook dit jaar gelukt, chapeau !

zondag04Dat koren plezier hebben in zingen is duidelijk, maar ze genieten ook graag van elkaar en zijn dus ook bereid om de ander te helpen als dat nodig blijkt te zijn. Zo leende Puur Zang enzo hun apparatuur aan Rebound om toch in de Nieuwe Kerk te kunnen optreden. Op de Vismarkt gingen ze nog een stapje verder. Daar werden de koren volledig in de watten gelegd door het technische team van Pocket Rock!t. zondag03De Rockchicks uit Drunen stonden daar toch, dus waarom dan niet ook de andere groepen assisteren?  Zo aangeboden, zo gedaan. Vóór aanvang van het festival werd het historische pleintje vakkundig voorzien van podiumdelen en volledig aangekleed met professionele geluidsapparatuur. De tieners van Amee-zing waren helemaal beduusd door de lovende reacties die zij ontvingen. Hun zachte, heldere stemmen, begeleid door een jeugdig combo, waren dan ook goed te horen dankzij de geluidsondersteuning. Ook de andere deelnemers op de Vismarkt waren de technici van Pocket Rock!t enorm dankbaar voor hun spontane service. Uiteraard stonden de stoere meiden uit Brabant zelf ook in de spotlights en rockten zij tijdens hun optredens zelfs toevallige passanten naar het swingende pleintje. Hulde aan dit koor en haar geluidsteam dat alle deelnemers op de Vismarkt geheel vrijblijvend een extra mooie dag heeft bezorgd!

zondag05Naast de zonovergoten buitenlocaties was ook binnen veel moois te horen. Middelburg heeft wat dat betreft genoeg te bieden: vele kerken, de VolksSterrenwacht, De Vergnoeging, Zeeuws Museum, Verpleeghuis Willibrord, etc. Overal waren vrolijke gezichten te zien en heerste er volop gezelligheid. Helaas ligt een lach vaak ook dicht bij een traan. In de Hofpleinkerk  werden enkele optredens benadeeld vanwege de piano die door het vochtgehalte in slechte staat was. Uiteraard bracht dat  veel teleurstelling teweeg bij de koren die zich hadden verheugd op een fijn optreden in een mooie omgeving. Een aandachtspuntje voor ons als organisatie!
Favoriet onder Vocal Groups  blijven de altijd sfeervolle Kloostergangen en Abdij crypte, waar a capella zang dankzij de perfecte akoestiek geweldig tot haar recht komt. De jazz-klanken van Voice Over waren dan ook een genot om naar te luisteren.
zondag06Helaas komt aan alles een einde, zelfs op meerdere fronten. Terwijl op het Abdijplein voorbereidingen getroffen werden voor de centrale afsluiting van VOLkoren 2016 was de Petrus- en Pauluskerk het toneel van een ander einde:  het allerlaatste optreden van het  U2 Projectkoor Walcheren. Het enthousiaste koor en solisten werden muzikaal begeleid door een paar geweldige muzikanten. Een inspirerende ervaring voor iedereen die het staartje van dit project mocht meemaken.

Ondertussen stroomde het Abdijplein vol met trotse ouders, opa’s en oma’s, koorleden en bezoekers om getuige te zijn van een ander uniek initiatief. Na maandenlang geoefend te hebben, mochten ze om 16.30 uur eindelijk het podium op: 150 leerlingen uit groep 5 tot en met groep 8 van Walcherse basisscholen. Onder leiding van professioneel musicus Marcela Simons en haar dochter Amanda werden 3 liedjes gezongen, waaronder een speciaal gecomponeerd “VOLkorenlied”. Het was aandoenlijk om te zien hoe gedisciplineerd en onbevangen de jeugd op het toneel ging staan om vervolgens uit volle borst het ingestudeerde repertoire te zingen.  Je moet het toch maar even doen voor zoveel mensen die naar je staan te kijken, en dat deden ze, met veel plezier. Jong geleerd is oud gedaan…..hier stond de toekomst van Middelburg VOLkoren!
zondag09  eenpixel zondag07

Net als zaterdagavond droeg stadsdichter Karel Leeftink hierna een gedicht voor, gevolgd door een slotwoord van burgemeester Harald Bergmann. Het afsluitende praatje was aan voorzitter Hans van der Zwan, die met tevredenheid en trots op een geslaagde editie van Middelburg VOLkoren terug keek en alle betrokkenen bedankte. Zonder de onvermoeibare inzet van alle gastmensen, beheerders van locaties, stoelensjouwers,  stewards,  technici, EHBO-ers, toiletjuffrouw en alle andere vrijwilligers was dit succes immers niet haalbaar geweest. Staande ovatie dus aan iedereen die een bijdrage geleverd heeft, in welke vorm dan ook!  “Let’s all celebrate and have a good time”……het dak kan dan wel niet van het Abdijplein af, maar zanggroep Cascade liet als allerlaatste koor het publiek nog even lekker swingen, terwijl iedereen luidkeels mee kon zingen dankzij de uitgedeelde teksten.  Iedereen is van de wereld, de wereld is van iedereen……..op 4/5 juni was Middelburg van iedereen! Nogmaals bedankt en misschien tot volgend jaar!

zondag08