Het grootste en leukste koorfestival
in Zuid-West Nederland

 facebook  instagram57

Editie 2013 - jubileum

Middelburg VÓLkoren 2013

 

Vijftiende editie!

 

Een poging om het fantastische jubileum in woord en beeld samen te vatten...

 

Vooraf

In de week voorafgaand aan de vijftiende editie heeft Middelburg VÓLkoren flink wat media-aandacht gehad. Dagelijks waren er radio-interviews met medewerkers en deelnemers op Omroep Zeeland. Ook besteedde Omroep Zeeland TV iedere avond in een kort promotiefilmpje aandacht aan ons jubilerende festival!

In goede samenwerking met weekblad DE BODE konden we een heuse Jubileumkrant uitgeven, die ergens anders op onze website terug te vinden is. Deze krant gaf het festival breed gedragen erkenning, ook vanuit de Middelburgse Ondernemers - de binnenstad bruiste vanwege de duizenden bezoekers!

OMROEP ZEELAND was er ook op de zaterdag bij aanwezig en volgde een paar VÓLkoren-medewerkers langs de locaties. Al met al is Middelburg VÓLkoren dit jaar nog professioneler voor de dag gekomen, en wij willen vanaf deze plaats ook iedereen die daaraan heeft bijgedragen heel hartelijk bedanken!

 

Tot ziens volgend jaar!

 

                

Middelburg VÓLkoren

Een zangfestijn voor jong en oud,

waarin niks moet en alles kan.

Daar moet je geweest zijn,

daar moet je hebben gezongen...    

 

 

 

 

 

 


Vrijdag 31 mei

(een verslag geschreven door Moritz Benschop - medewerker PR)

 

's Morgens nog flink aanpoten om de zaak helemaal tip-top in orde te krijgen...

 

 

18.45 uur Jubileummoment

Tja, wat is een jubileum zonder eerst even terug te blikken op het prille begin?

Daar werd op die vrijdagavond vlak voor het openingsconcert in de Kloostergangen even serieus bij stil gestaan. De MVK-werkgroep was daar uiteraard aanwezig en nog enkele andere genodigden die nauw bij ons festival betrokken zijn. Een paar toespraken startten over de geschiedenis en liepen uit in een feestelijke gebeurtenis.

Mister VÓLkoren Hans de Kuijper werd daar door burgemeester van de Zwaag gedecoreerd en benoemd tot Ridder in de orde van Oranje Nassau! Zichtbaar ontroerd was Hans toen plotseling ook familie en vrienden om de hoek verschenen...

Niet alleen tranen, maar ook de champagne vloeide en vandaar gingen we met het feestelijke gezelschap de Kloostergangen uit naar het Abdijplein voor de opening van de vijftiende editie.

 

19.30 uur Openingshandelingen

Commissaris van de Koning, Han Polman, sprak een mooi openingswoord en er werden drie VÓLkorenvlaggen gehesen. De vijftiende editie was een feit!

Maar brrrrr, wat was het koud! En toch zat het plein vol. Alle beschikbare toegangskaartjes voor het openingsconcert waren uitverkocht en de overige belangstellenden kregen toen maar een stempel op hun hand... die daarna snel in jaszak of handschoen verdween... (de zomer moest nog komen).

Er zou een speciaal openingsconcert volgen, gegeven door vier Zeeuwse Topkoren. Zelf ook diep weggedoken in mijn winterjas zou ik het gaan meemaken... Laat VÓLkoren maar beginnen!

 

 

Popkoor X-Stream trapte vrolijk af.

Een swingend koor van de Stromenwijk uit Middelburg onder leiding van Ineke Jasperse.

Zij zongen liederen van The Beatles, Di-rect en een leuke Queen-medley, met o.a. We will rock you! Twee bijzondere uitvoeringen wil ik er even uitlichten. Bij het lied Umbrella van The Baseballs ging het koor helemaal los en ze swingden bijna de (podium)tent uit! Ook complimenten aan de solist bij het mooie a capella nummer Is she really going out with him...? Bedankt X-Stream, jullie hebben je best gedaan ondanks de kou op dat podium!

 

VES

Toen volgde een verrassing die uiteraard niet op het programma stond: Hans de Kuijper werd ten overstaande van het grote publiek nogmaals in het zonnetje gezet en ook werd hij toegezongen door zijn koorvrienden van het Vocaal Ensemble Sint-Laurens: Hans VÓLkoren, 15 jaar, dromen komen uit!

 

Srétenje

Inmiddels was het tweede koor op het podium verschenen: Zeeuws Byzantijns Koor Srétenje. Onder leiding van de innemende Emilia Tabachnik-Li brachten zij Russische kerkliederen en volksliederen. Fijn dat de liederen telkens werden toegelicht, want dat Russisch is toch echt een onbegrijpelijk taal. Door de uitleg begonnen de gevoelige liederen meer te leven. Srétenje zong teveel om op te noemen, maar ik herinner me een lied dat me bijzonder aansprak: Swjetiet swétel mjesjats. Dat lied vertelde over een boerenmeisje dat haar hand verwondt bij het gierst wieden, en een jongeman die haar (uiteraard) liefdevol verzorgt. O ja, en ook nog Oj doeb doeba, waarin een Oekraïens meisje wil gaan dansen met dronken mannen; haar moeder vindt dat niet goed, maar ze gaat toch...

Voordat Srétenje haar laatste lied zong draaide Emilia zich dankbaar om naar het publiek en wreef in haar handen... zij had het ook koud. Het was tijd voor pauze, met warme koffie o.i.d.

 

 

Pauze. Yes! HI T.

Ja, daar waren we wel aan toe! Ik moet ook nog even vertellen dat er tijdens het concert regelmatig mannen wegliepen en een half uur later terugkwamen met winterjassen of plaids, voor hun partners!

In de pauze mocht het Middelburgs duo Hi T. voor verwarmende zang zorgen. Begrijpelijk deed het museumcafé goede zaken die avond en het duo kreeg zodoende niet helemaal de aandacht die het verdiende.

 

Koor lichte muziek A58

Na de pauze was het podium voor het bekende Zeeuwse koor 'A58' dat onder leiding van Rob van der Meule (en Christian Blaha) landelijk hoge ogen gooit. Met Christian aan de piano en Rob swingend voor het super enthousiaste koor werd het genieten geblazen! Ze brachten onder andere een lekker vlot nummer getiteld March April May en Nothing Else Matters in een erg interessant eigen arrangement. Het mooist vond ik persoonlijk het gevoelige lied van Sting: Moon over Bourbon Street!

 

In de 'wisseltijd' naar het volgende grote koor, trad Hi T. nogmaals voor ons op. Nu kregen ze wel meer aandacht en een welverdiend applaus!

 

 

 

Het Veerse Scheepstuig

Tot besluit zou Het Veerse Scheepstuig optreden. Ook hiervan is Emilia Tabachnik-Li de dirigente.

Het grote koor van stoere kerels stond me daar uitbundig te zingen, compleet met accordeons, gitaar en contrabas! En niet te vergeten hun zeemansoutfit! Niet is hen te dol - gewoon feestvieren met elkaar op het podium en het publiek vermaken. Ik herinner me een lied, Der Allerbeste Koch, waarin de solist (Henk Vreeke) zich verkleed had als heuse kok met een grote pan en een pollepel! Twee andere solisten wil ik toch ook nog even noemen: Dick de Graaf en Sake Kats - wat een stemmen hebben die mannen! En dan was er ook nog het lied Pay me my money down waarbij Gerard Kramer solo zong en tegelijkertijd ook nog gitaar speelde! Wat heeft dat Scheepstuig een talenten aan boord.

Samen met het publiek sloten ze af met een Potpouri en ByeBye, waarbij alle aanwezigen op het koude maar sfeervolle Abdijplein arm in arm inhaakten en meedeinden!

 

 

Tot slot een welgemeend dankwoord aan firmaTjoonk die het geluid op het Abdijplein bijzonder goed voor elkaar had! Meer info www.tjoonkgvl.nl

 

 

 


Zaterdag 1 juni

(een verslag geschreven door Thea Landman - organisatie zaterdag)

 

Wat een feest; een beetje koud feestje maar ja na zoveel regen hadden we dan toch eindelijk droog weer en het gezang van al die koren heeft ons van binnen wel verwarmd!

67 koren waren er op de zaterdag aanwezig, op 26 locaties, de NS trein meegerekend.

En elk koor heeft minimaal twee optredens verzorgd. In totaal zijn er 137 concertjes gegeven.

Om half twaalf gaf Voci Miste de aftrap in de Stationshal om na een aantal liederen,

een welgemeend welkomstlied te zingen om daarmee

de twee treinkoren,

KOORBUSINESS en WERELDMUZIEK KWARTET RUSALKI te ontvangen.

 

Iedereen was bij de aankomst op het station onder de indruk van een ongeval op het andere spoor, wat de sfeer even wist te drukken maar door de goede afloop heeft het een plekje gekregen en kon het festival in zijn volle omvang genoten worden.

Met Omroep Zeeland op stap langs een aantal locaties gaf een prachtig beeld van de bezoekers, de koren en de sfeer in de stad. ( Niet gezien? Via "uitzending gemist" kunt u Zomer in Zeeland van maandag 3 juni vast nog wel bekijken..)

Op het Abdijplein was Vocalicious als eerste aan de beurt en zij zijn ook als laatste weer vertrokken; zij hebben van het weekend een waar feest gemaakt!

Voor het eerst had de Middelburgse ondernemersvereniging een podium op de Markt gesponsord en daarop hebben tal van popkoren hun kunnen laten horen. Veel bezoekers hebben daar heerlijk gezeten en staan luisteren: de sfeer was er geweldig. Tijdens het optreden van Scharretjoe ontstond er een spontane polonaise!

Overal zongen bezoekers mee met bekende liederen of lieten zich verleiden door de koorklanken om mee te swingen.

 

KWASI KLOOS stapte op ons verzoek in de rondvaartboot en heeft daar menig buitenlands gast geraakt met een heel leuk lied, in het Duits, over vakantie en het was zo heerlijk om te zien dat er mensen direct door werden aangesproken.

Niet alleen bezoekers maar ook koren hebben naar elkaar geluisterd en van elkaars kunnen genoten. De kerken werden druk bezocht, je zat er lekker uit de wind en het programma bood steeds weer nieuwe klanken.

 

WHAT'S IN A NAME heeft heel creatief een gat in ons programma opgevuld wat door ziekte van een ander ensemble was ontstaan, ze gaven een spontaan concertje in het Hofje onder de Toren. En in hun enthousiasme bleef het daar niet bij: ze verzorgden een zogenaamde "flashmob" in de Drvkkery waar het publiek heel positief op reageerde. Knap gedaan!

 

We hebben veel hartverwarmende reacties gekregen van bezoekers, van koorleden en ook wijzelf van de organisatie hebben met volle teugen genoten van de voorbereidingen en van het festival zelf. En daar doen we het voor!

 

 


ZON(!)dag 2 juni

(een verslag geschreven door Hans de Kuijper - organisatie zondag)

 

Toen ik in de vroege ochtend naar Middelburg fietste, scheen de zon al volop. De vogels zongen, de meidoorn geurde: het ideale weer voor Middelburg VÓLkoren!

Het festival begon al vroeg met een optreden van het VES in de stationshal. Om half twaalf, maar omdat er al zoveel belangstellenden waren, begonnen de mannen zelfs tien minuten vroeger. De akoestiek was fantastisch, de treinreizigers waren verrast.

Er waren meer nieuwe locaties vandaag: het jeugdgebouw van de Hofpleinkerk (tijdens het optreden van de Angels puilde het uit...), het Schuttershoftheater (nogal donker) en het podium op de Markt (een doorslaand succes met zéér veel bezoekers). Daarbij kwamen de optredens op het Klein Abdijplein dit jaar ook goed uit de verf: vorig jaar regende het, maar als het droog is blijkt dit een heel mooie locatie.

Onze speciale gasten, het Noorse koor HUDRIMAR, begonnen in de rondvaartboot. Gelukkig hadden ze genoeg volume om aan de wal goed hoorbaar te zijn. De schipper nam hen na het optreden nog mee voor een gratis sightseeing. Later zouden ze ons op het Abdijplein nog trakteren op Noorse volkswijsjes, maar ook op Cornelis Vreeswijk!

Blije gezichten alom. En erg veel publiek. Natuurlijk was er ook veel te genieten.

Op het Abdijplein, beten Die Vaertsingers het spits af.

 

POPKOOR NOVELTY nam op indrukwekkende wijze het stokje over en het liep even mis toen de adapter van de piano het begaf. Een deel van het optreden van KindaMagic moest daardoor worden uitgesteld... Gelukkig was het probleem snel opgelost toen een toeschouwer op zijn fiets sprong om zijn eigen adapter op te halen!

 

In de Koorkerk een prachtig optreden van het ROOSEVELT COLLEGE CHOIR, de generale repetitie voor hun cd-opnames die daar een week later zouden plaatsvinden. Ze traden ook op in de Doopsgezinde kerk, waar met het Roosendaals Kamerkoor, het Brugs Vocaal Ensemble en Cantare nog meer klassieke koren van niveau te horen waren. In de Hofpleinkerk bouwde Moritz Benschop met zijn koren Inspiration en Nova Melodica een gospelfeestje.

In het prachtige herenhuis van Mw. Sondaar waren weer enkele kleine zanggroepen te horen en op de Markt zorgden popkoren als SeasideRendez-Vous en 7th Street Pop-& Rockkoor voor (over)volle terrassen. Op de Vismarkt was er een totaalprogramma van Middelburg Rozenstad met Middelburg VÓLkoren: kooroptredens, afgewisseld met rozengedichten. En dan waren er natuurlijk de masterclasses van Rob van der Meule in de Zeeuwse Concertzaal. Vier koren werkten hier een uur lang aan een betere kwaliteit: inspirerend èn inspannend!

 

Het MEEZINGKOOR MAASSLUIS zette op het Hofje Onder de Toren de bloemetjes buiten en het Westhoeks Mannenkoor was ook nu in voor een feestelijk optreden. Het Bachkoor BWV kwam goed tot zijn recht in de Petrus-& Pauluskerk, Wereldmuziekkoor Keskedee zong in allerhande talen en de heksjes van Bewitched wisten hun publiek te betoveren. En wat te denken van de energieke optredens van Pop-up?! Voice Over sprak trouwens ook alle energie aan: ze verzorgden twee optredens, volgden een masterclass en sloten het festival af om 18.00!

Kortom, er was voor elk wat wils en dankzij het vriendelijke zonnetje heerste overal in de stad een geweldige sfeer. Inderdaad: zo is Middelburg VÓLkoren bedoeld!

 

...en het bleef nog lang onrustig in Middelburg... J