Het grootste en leukste koorfestival
in Zuid-West Nederland

 facebook  instagram57

Editie 2005 - weer

 

De poster

 

Op 31 december 2004 hadden 59 koren zich aangemeld en ondanks bovenstaande manhaftige woorden besloot de werkgroep te proberen ze alle te plaatsen. Dat lukte, mede doordat enkele locaties spontaan werden aangeboden. Er vielen enkele koren af en er kwamen er nog enkele bij van de wachtlijst, zodat uiteindelijk 57 koren (met in totaal 1920 deelnemers) zouden meedoen; 51% van de koren kwam uit Zeeland. Het Panoramachor (Nettetal) en het Brugs Vocaal Ensemble zorgden voor wederom het predicaat ‘internationaal’.

 

Niet alles liep op rolletjes in de voorbereiding: voor het Kinder- en Jeugdkorenfestival kwamen slechts twee aanmeldingen binnen, zodat dit onderdeel afviel. Gelukkig deed een van de aangemelde kinderkoren wel mee in het “grote” programma.

 

Toch werd de jeugd niet vergeten: de pop-clinic werd uitgebreid tot een tweedaagse. Sing It! liet 25 jongeren tussen 12 en 17 kennismaken met samen zingen en optreden. Na twee dagen hard oefenen presenteerden ze zich zondag bij de gezamenlijke afsluiting als een enthousiaste en talentvolle groep.

Het weer viel dit jaar tegen: zaterdag stond er veel wind, het regende ’s morgens zelfs, maar Zeeland deed zijn naam als zonnigste provincie van Nederland eer aan. Tegen de middag knapte het weer op en de toeschouwers op het Abdijplein moesten uiteindelijk oppassen voor zonnebrand.

Twee nieuwe onderdelen op de zaterdag: om 13.00 voer een rondvaartboot door de Middelburgse grachten met aan boord de Katwijkse Roergangers die de bevolking vanaf het water toezongen. Velen bleven even staan luisteren of liepen mee!

Op de Markt was de jaarlijkse Vrijwilligersmarkt van de Stichting Welzijn Middelburg; op het podium -een toplocatie- deelnemers van “Middelburg vól-koren”. Een samenwerking die in de toekomst vast zal worden gecontinueerd.

Op zaterdag 10 locaties en duidelijk meer bezoekers dan in 2004: op het eind van de middag in totaal zo’n 1250!. Na afloop kwamen velen naar het Abdijplein voor een spetterende afsluiting. Het was weer een middag met vele hoogtepunten en ieder heeft iets naar zijn smaak kunnen vinden.

Zondag 5 juni begon met een tegenslag: toen de geluidsman op het Abdijplein zijn apparatuur moest gaan opbouwen, begon het te regenen. Besloten werd de buitenoptredens te verplaatsen naar de Oostkerk.

Het zou de hele middag niet meer regenen; mede doordat het geen strandweer was, liepen de bezoekersaantallen enorm op. Alle locaties waren vol tot overvol. In de grootste locatie, de Nieuwe Kerk, moesten de bezoekers soms zelfs staan! In de Oostkerk ontstonden door de grote toeloop gevaarlijke situaties, zodat besloten moest worden de gezamenlijke afsluiting te laten vervallen. Gelukkig namen verschillende koren het initiatief spontaan optredens te verzorgen op de trappen van de kerk, waardoor het festival toch niet in mineur eindigde.

 

Uiteindelijk telden we over beide dagen zeker 3500 toeschouwers! Niet alleen de publieke belangstelling neemt ieder jaar toe, ook de kwaliteit van de deelnemende koren. De reacties waren dan ook zo enthousiast, dat we zeker doorgaan in 2006.

 
Aankondigingen in de PZC
Aankondiging in de Faam
Verslag in de PZC