Het grootste en leukste koorfestival
in Zuid-West Nederland

 facebook  instagram57

Editie 2002 - tweedaagse

 

Al snel na de succesvolle editie van 2001 besloten we het festival uit te breiden tot een tweedaagse. Maar wie zal dat betalen? We namen SAKO in de arm; zij verzorgden voor ons de subsidie-aanvraag bij de provincie Zeeland, maar stelden ook zelf geld beschikbaar voor het organiseren van een Kinder- en Jeugdkorenfestival. Nu werd dat tot dan toe georganiseerd door de Zeeuwse Zangersbond "Zang veredelt" en zij waren bereid dit onderdeel voor hun rekening te blijven nemen. Een behoorlijke organisatorische uitbreiding derhalve.

Die twee dagen bleken ook wel nodig, want op de vierde editie van "Middelburg vól-koren" telde niet minder dan 36 deelnemende koren, waarvan zeven jeugdkoren! Nieuwe deelnemers als Cadans, Con Grazia, KAT. de Ruyterstadsingers en Te Quiero die vanaf nu ieder jaar zouden terugkeren, maar ook oude getrouwen als het Middelburgs Mannenkoor, Voci Miste, VES en de Sea Sound Singers, die vrijwel jaarlijks acte de présence geven.

Ruyterstadsingers - voor het eerst van de partij

Alle koren traden twee keer op. Naast het optreden op het Kinder- en Jeugdkorenfestival in de Concertzaal, traden ook de jonge deelnemers een keer op een andere locatie op. In de Concertzaal stal The Choir of Liberty, een groep Afrikaanse AMA's, de show met energieke zang.

De pers besteedde uitvoerig aandacht aan het festival. Maar het publiek moest eraan wennen, zo'n tweedaagse. Op zaterdag vielen de bezoekersaantallen tegen, op zondag was het echter als vanouds gezellig druk. De organisatie had nieuwe locaties gevonden in de Lutherse kerk en de Concertzaal en op de zondag de synagoge. Het optreden van het VES op deze locatie met een aantal joods-religieuze liederen maakte bij zangers en toehoorders de nodige emoties los.

Belangstelling van de pers

Het buitengebeuren was verplaatst naar het Abdijplein. Dat bleek een schot in de roos: lekker in het zonnetje luisteren naar je favoriete koor, wat wil je nog meer? Dit plein is bij goed weer een toplocatie.

En dan was daar de Vlegelprijs. De organisatie had de Stichting Zeeuwse Vlegel, die producten van Zeeuwse tarwe promoot, bereid gevonden een speciale prijs in te stellen "voor het meest vlegelachtige lied". Niet alle koren lieten zich tot dergelijke frivoliteiten verleiden, maar de jury moest toch de nodige deelnemers beluisteren. In het juryrapport lezen we: "Uiteindelijk kwam het Vocaal Ensemble St.-Laurens als winnaar uit de bus dankzij een vlegelachtig optreden op het Abdijplein en een speciaal voor deze middag aangepast lied."

Winnaars vlegelprijs met kunstenares

Na de prijsuitreiking klonk wederom het Middelburg Vól-korenlied. Wederom werd een succesvol evenement afgesloten; zoals een koorbestuurder opmerkte: “Een dergelijk groots opgezet korenevenement vind je in heel Zuidwest-Nederland niet!”

 
Aankondiging in de Faam
Aankondiging in de PZC
Verslag in de PZC